• صفحه خانگی
  • >
  • مجله سلامت
  • >
  • معاون آموزشی و پژوهشی سازمان نظام پزشکی: ۸ نفر از شهدای مدافع سلامت، متخصصان بیهوشی و مراقبت های ویژه هستند

معاون آموزشی و پژوهشی سازمان نظام پزشکی: ۸ نفر از شهدای مدافع سلامت، متخصصان بیهوشی و مراقبت های ویژه هستند

دکتر علیرضا سلیمی در نشست خبری پویش ملی همدلی با مدافعان سلامت که از استودیو سلامت وزارت بهداشت به صورت ویدیوکنفرانس برگزار شد، اظهار داشت: تا حدودی در رفتار ویروس کرونا و مشکلات بیمارستانها نسبت به اسفندماه، تغییراتی ایجاد شده است. در اسفندماه بیماران زیادی به بیمارستانها مراجعه می کردند و تعداد زیادی از آنها، حال عمومی خوبی داشتند و به منازل خودشان برگشت داده می شدند.

وی افزود: در شرایط کنونی، بیمارانی که به بیمارستان ها مراجعه می کنند، بدحال هستند و عمدتا نیاز به تخت ها و مراقبت های ویژه دارند. تخت های مراقبت های ویژه در حال حاضر تقریبا پر هستند.
معاون آموزشی و پژوهشی سازمان نظام پزشکی یادآور شد: از مجموع ۱۵۰ شهید مدافع سلامت، ۸ نفر از آنها متخصصان بیهوشی و مراقبت های ویژه هستند که عدد بالایی است و باید در برنامه ریزی ها به آن توجه ویژه ای کرد.

دکتر سلیمی یادآور شد: همه در کشور متفق القول هستیم و ایمان و اعتقاد داریم که کار و راه شهدای مدافع سلامت را هیچ گاه فراموش نکنیم. در حال حاضر آیین نامه شهدای مدافع سلامت، بخش هایی را مانند کارکنان بخش خصوصی و افرادی غیر از استخدام دولتی را پوشش نمی دهد و از طریق سازمان نظام پزشکی در حال رایزنی هستیم و همه این موارد قابل حل شدن هستند.

معاون آموزشی و پژوهشی سازمان نظام پزشکی ضمن گرامیداشت فرا رسیدن روز خبرنگار، اظهار داشت: جامعه خبری و رسانه ها در چندماه گذشته و شرایط کنونی، یار و یاور حوزه سلامت بودند. آنها دو کار مهم انجام دادند؛ یکی مشارکت در آموزش همگانی و دیگری ثبت و ضبط لحظات حساس و تاریخی خدمات جامعه پزشکی.

دکتر سلیمی افزود: شعار “کرونا را شکست می دهیم” برای بلند مدت  باید حفظ شود اما در حال حاضر اگر بخواهیم بر  پایه آمار و حقایق صحبت کنیم، انتظار داریم که شعارهایی برای کوتاه مدت در نظر گرفته شود. بهترین شعارهایی که در کوتاه مدت نیاز داریم، “قطع زنجیره انتقال”، “کاهش تعداد مبتلایان و کاهش تعداد مرگ و میر” در ماه و روز و “حمایت همگانی از مدافعان سلامت” است.
وی خاطرنشان کرد: انتظار ما این است که در چند ماه آینده، شکست دادن کرونا و برگشت به زندگی عادی، میسر نیست. در دسترس بودن یک واکسن خوب آنهم با تعداد میلیاردی برای مردم جهان و پیدا کردن داروی قطعی کووید۱۹ حداقل در ماه های آینده، عملیاتی نخواهد بود و آنچه مهم است، قطع زنجیره انتقال بیماری و به حداقل رساندن موارد ابتلا به بیماری و انتظار برای شکست کرونا است.

معاون آموزشی و پژوهشی سازمان نظام پزشکی گفت: از مسئولان انتظار داریم که حمایت همه جانبه ای از حوزه سلامت و جامعه پزشکی داشته باشند. تا این لحظه قدردانی و تشکر از خدمات جامعه پزشکی در سطوح بالا انجام شده اما انتظار است که در سطوح میانی و پایین تر، گام های عملیاتی هم برای تشکر و قدردانی از حوزه سلامت برداشته شود.

دکتر سلیمی اضافه کرد: امیدواریم دغدغه های معمولی جامعه پزشکی حل شود. معوقات پرداختی، مشکلات مالیاتی و … امروز نباید لحظه ای از وقت کارکنان بهداشتی و درمانی را به خودش اختصاص دهد. ابتلای مدافعان سلامت به بیماری، بیش از حد معمول است و یکی از دلایل آن، حضور فعالانه آنها در خط مقدم مقابله با کرونا است.

وی تصریح کرد: در تمام کشورهای دنیا، ابتلای مدافعان سلامت در خط مقدم مبارزه با کرونا، چندین برابر جامعه است. بنظر می رسد که ابتلای جامعه پزشکی ایران به کرونا بسیار زیاد است و در تهران بیش از ۶ هزار نفر از کادر درمانی به این ویروس مبتلا و ۱۵۰ نفر از مدافعان سلامت در کشور به شهادت رسیده اند.
رییس انجمن بیهوشی ایران یادآور شد: دیشب شادروان بهمن اسمی یکی از متخصصان مجرب بیهوشی کشور را بعد از دست و پنجه نرم کردن  طولانی با کرونا در ICU از دست دادیم. صحنه ای را فراموش نمی کنم که در بخش مراقبت های ویژه یک بیمارستان، ۴ متخصص بیهوشی در کنار همدیگر بستری بودند.

وی تاکید کرد: از مردم تقاضا داریم که به عنوان عنصر کلیدی، به ما کمک کنند. اینکه ماسک بزنند، فاصله را رعایت کنند و دست ها را مرتب بشویند هنوز شعار و توصیه اول ما است اما کمی عمیق تر باید نگاه کرد و نباید به مراسم عزا و عروسی برویم بلکه نوعی برنامه ریزی کنیم که کارهای اضافی را حذف و سعی کنیم که جامعه خسته و فرسوده پزشکی را که جانانه در خطرها ایستاده را حمایت کنیم.

دکتر سلیمی یادآور شد: نقش مسئولان در حمایت از جامعه پزشکی بسیار پررنگ است. انتظار داریم که مسئولان نیز عمیق تر به قضیه بنگرند. اگر قرار است که مسافرت درون شهری کاهش پیدا کند، جز توصیه و درخواست از مردم، باید دلایل سفرهای شهری بررسی شود. به عنوان نمونه بیشترین علت سفرهای شهری، رفتن به محل کار است که با جابجا کردن ساعات شروع و پایان کار، کاهش حضور در محل کار و همچنین ایجاد فرهنگ دورکاری، باید عمیق تر این مسائل را دنبال کرد.
وی گفت: آموزش در بیماری های نوپدید و همه گیری های بیماری ها در دنیا، نقش بسیار پررنگی دارد که شامل آموزش های عمومی و تخصصی است. در مورد آموزش تخصصی در شرایط پاندمی کرونا، اطلاعات ما و دنیا کافی نبود که کم کم در حال گسترش است و پژوهش های بسیار زیادی انجام و تجربیات کشورها با همدیگر به اشتراک گذاشته شد . هر قدر اطلاعات و تجربیات ما بیشتر شود، شانس کمک به درمان بهتر بیماران، بیشتر می شود.

معاون آموزشی و پژوهشی سازمان نظام پزشکی افزود: آموزش های عمومی در همه گیری بیماری ها بسیار مهم است در این زمینه سازمان نظام پزشکی خیلی سریع عمل کرد و در بهمن ۹۸ همزمان با اپیدمی کرونا در چین در این زمینه اقداماتی را از جمله راه اندازی سایت corona.ir و تولید فیلم های آموزش همگانی و کلیپ برای ناشنوایان و کارمندان بانک ها و بررسی و انتشار مقالات روز دنیا در مورد کرونا انجام داد.

دکتر سلیمی خاطرنشان کرد: آموزش، ضریب نفوذ دارد. در ابتدای کار ضریب نفوذ آموزش ها بالا است و وقتی در ابتدای کار تاکید داشتیم که دست ها را باید مرتب شستشو کرد، تاثیرگذاری بالایی داشت اما به تدریج ضریب نفوذ آموزش، کمتر می شود و برای اینکه از آموزش بتوانیم بهره بیشتری ببریم، کارهای عمیق تری باید انجام داد و زمان بیشتری باید صرف کرد و در این زمینه نقش رسانه ها بسیار ویژه است.

رییس انجمن بیهوشی ایران یادآور شد: الگوی مراجعه بیماران کووید۱۹ به بیمارستانها تغییر کرده است به گونه ای که در اسفندماه مراجعه همه بیماران به خاطر حساسیت و ترس و علم کمتر ما و مردم بیشتر بودند اما در حال حاضر افرادی که به بیمارستانها ارجاع می شوند، عموما بدحال هستند و عمدتا نیاز به بستری و تخت های ویژه دارند.

وی تصریح کرد: نیاز به بخش های ویژه تا قبل از پاندمی کرونا، بر پایه زندگی و شرایط عادی بود اما شرایط امروز، خاص است و طبیعی است که این تعداد تخت، وسایل و تجهیزات و نیروی انسانی کافی نباشد. تا این لحظه همکاران ما در بخش های مراقبت های ویژه در ایران، هیچ گزینشی برای بستری بیماران نکرده اند و هر بیماری که به تخت ICU نیاز داشته، فارغ از جنسیت، ملیت و سن، پذیرش شده و خدمات مورد نیاز را دریافت کرده است.

دکتر سلیمی خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات کنونی کشور مربوط به نیروی انسانی بخش مراقبت های ویژه بیمارستانها اعم از پرستاران، پیراپزشکان و پزشکان متخصص است چون این نیروها در حال خسته شدن هستند و این خستگی پیامدهای مختلفی از جمله کاهش ایمنی بدن، کاهش حساسیت های شخصی، افزایش شانس ابتلا به بیماری و تاثیر در کارایی و خدمت را به دنبال دارد البته وزارت بهداشت تمهیدات خوبی را در نظر گرفته است.

معاون آموزشی و پژوهشی سازمان نظام پزشکی تاکید کرد: یکی از گروه های بسیار مظلوم و فداکار به اسم دستیاران در بیمارستانها داریم که بخش عمده ای از کار بیمارستانها را انجام می دهند و انتظار داریم که آنها دیده شوند. در این شرایط، روسای دانشگاه ها و دانشکده ها و بیمارستانها با درایت لازم، روند آموزشی، امتحانات و امور رفاهی آنها را در حد امکان تسهیل کنند.

وی یادآور شد: میزان فرسودگی و خستگی نیروهای بخش های مراقبت های ویژه در شرایط پاندمی کرونا، بسیار زیاد است و احتمال ابتلای آنها به کووید۱۹ در آنها بیشتر است و میزان ابتلای آنها در دنیا بخاطر اینکه در خط مقدم حضور دارند، حداقل ۳ برابر بیشتر از افراد عادی است. آزمایش مجدد بیماران شاید با طی دوره ۱۴ روزه منفی شود اما شاید ماه ها طول بکشد که توان و انرژی به حالت عادی برگردد. تا کنون کمبود نیروی انسانی در این بخش ها با تلاش و شیفت های اضافی و از خودگذشتگی همکاران ما، جبران شده و مواردی بوده که همکاران ما حتی تا ۲۱ روز در بیمارستانها مانده اند.

دکتر سلیمی گفت: پیشنهاد مشخص ما این است که در شرایط پیش رو، مرزبندی بین تخصص های مختلف باید تا حدودی برداشته شود. همکاران ما در سایر تخصص ها باید در احیای بیماران در بخش های مختلف مشارکت کنند و حتی اگر نیاز باشد دوره هایی را برای پزشکان در نظر می گیریم تا کمبود ها برطرف شود.

معاون آموزشی و پژوهشی سازمان نظام پزشکی خاطرنشان کرد: انتقال بیماران از بخش های عادی به ICU یا به صورت مستقیم به بخش مراقبت های ویژه، شاخص های علمی دارد که ارتباط به جنسیت و ملیت ندارد. سن شاید تا حدودی از این منظر موثر باشد که بیماری های زمینه ای در افراد مسن بیشتر است اما شاخص انتقال بیماران به بخش ICU بیشتر مربوط به وضعیت جسمانی آنها به ویژه درگیری ریه و میزان اکسیژن خون و همچنین جمع بندی اساتید و متخصصان است.

وی یادآور شد: گفتن عدد برای میزان کمبود تخت های ویژه بیمارستانی، دشوار است و در حالت عادی برای تعیین میزان تخت های ویژه، برخی شاخص ها وجود دارد که شامل جمعیت، تعداد اعمال جراحی و تعداد پرستاران است و الان شرایط خاص و شناور است و میزان بیماری در ماه های آینده، کم یا زیاد می شود.

رییس انجمن بیهوشی ایران خاطرنشان کرد: در حال حاضر حدود ۶ هزار متخصص بیهوشی و مراقبت های ویژه در کشور فعالیت دارند و تا کنون ۸ نفر از آنها در راه حمایت از سلامت مردم، به شهادت رسیده اند و تعداد متخصصان بیهوشی مبتلا شده به این بیماری در کشور، بسیار زیاد بوده و برخی از آنها بدحال هم بوده اند به گونه ای که یکی از متخصصان بیهوشی، بیش از ۴۰ روز در بخش ICU یکی از بیمارستانها، بستری بود.

وی تصریح کرد: همه مردم را تشویق می کنیم که فاصله اجتماعی را حفظ کنند اما متخصصان بیهوشی و مراقبت های ویژه برای انجام درمان باید در فاصله بسیار کمی با بیماران قرار گیرند و این یکی از سختی های کار آنها است که موجب ابتلای بیشتر متخصصان بیهوشی به کووید۱۹ می شود. حضور طولانی متخصصان بیهوشی در کنار بیماران در بخش های ویژه تا اتاق های عمل، ریسک ابتلای آنها را نیز افزایش می دهد.

معاون آموزشی و پژوهشی سازمان نظام پزشکی خاطرنشان کرد: در ایران مانند خیلی از کشورهای پیشرفته دنیا، همکارانی که مدرک پزشکی را دریافت می کنند، هر ۵ سال یکبار مدرکشان بازبینی و تایید می شود و پزشکانی که با علم روز دنیا همخوان هستند، مورد تایید قرار می گیرند و این کار تمهیدات خاصی دارد. هر سال متخصصان و پزشکان حوزه سلامت در کلاس ها و دوره های مختلف شرکت می کنند و به ازای هر کدام از این دوره ها، امتیازی کسب می کنند اما امسال با توجه به عدم برگزاری کارگاه ها و دوره های حضوری، مقرر شد که همکاران ما مشکلی بابت کسب امتیازات لازم نداشته باشند و سال آینده این کمبود را جبران کنند.

دکتر سلیمی اضافه کرد: اگر پزشکان و متخصصان امتیازات لازم امسال را کسب کرده باشند مشکلی ندارد اما اگر پزشکان امتیازات لازم را کسب نکرده باشند برای جلوگیری در اختلال روند درمان، تمدید گواهی طبابت آنها انجام می شود و سال آینده باید امتیازات دو سال را ارائه کنند.

وی تصریح کرد: سازمان نظام پزشکی همواره مدافع و پیگیر اجرای طرح نسخه الکترونیک بوده چون می تواند در حوزه سلامت، انقلاب بزرگی ایجاد کند. ورود به بحث خدمات غیر حضوری و حذف چرخه های حرکت در شهر در پاندمی کرونا اهمیت ویژه ای دارد. در حوزه آموزش و درمان در حال پوست اندازی در دنیا و ایران هستیم اما شکی نداریم که در آینده و در دوران پساکرونا، شاهد تغییرات جدی در چرخه های آموزش، درمان و دارو خواهیم بود.

قبلی «
بعدی »

پزشک برتر سایت جامع برای معرفی پزشکان و خدمات سلامت میباشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درباره ما